* dikkat: kaynakca, arastırma netten ve okudugum kitaptan elbette... tanrı-din-inanc vb. ile ilgili ve bircok -ism takısıyla terminolojide yer alan kavramları özetlerken, tamamen kisiel arastırmalarıma dayanarak ve yorumlarımı da ekleyerek yazacagım. uyarmak isterim konuyla ilgili yazılanların bilimsel ve akademiksel degeri konu edilemez, alıntı vesaire yapılamaz. (bknz.tanrı sanrısı)
ateizm'i incelerken, antiteizm kelimesi ile karşılaştım. ikisinin aynı anlama geldiğini zannederek okumaya başladım; fakat farklılaştıkarı noktalar var. dolayısıyla buyrunuz antiteizm:
antiteizm: antitheism, anti theism... ilahi bir varlığa beslenen inancın tam tersi olarak tanımlanabilir. ilahi varlığa beslenen inancın karşısında durmaktır antitheism.
ateizm: atheism.. ateizm ise, tanrıtanımazlık olarak tanımlanır. ilahi bir varlığa inanmamak anlamında... yani antiteizm inancın karşısında iken, ateizm zaten tanrıyı yok saymaktadır. (terminolojiii!?!!!)
ateizm, evrenin nasıl oluştuğunu veya işlediğini açıklayan bir görüş değil, tanrı inancını reddeden bir görüştür. (wikipedia-tr) ateistler tanrının yanısıra doğaüstü, mistik olaylara da inanmazlar.
dikkat edilmesi gereken nokta, ateizm tanrının olmadığını savunan bir inanç değildir; ateizm ilahi bir varlığa ilişkin bir inancın olmamasını ifade eder. "Ateizm dünyayı açıklama iddiasında olan bir dünya görüşü ya da bir felsefi akım değildir. Ateizm eğer bir felsefeyse, teizmin reddine odaklanmış bir eleştiri felsefesidir." (...) .
theos kelimesinin önüne -a olumsuz ekinin birleştirilmesiyle ortaya çıkan ateizm (atheism) kelimesi, theism, deism gibi kelimelerden çok önce kullanılmaya başlanmış, goddless: tanrısız anlamına geliyor.
"atheoi" : "those who are without god" (tanrısız olanlar) kelimesi Yeni Ahit'deki İncil Kitaplarının birinde, Efeslilere hitaben yazılmış bir metinde geçiyor. 18.yy avrupasında, ateist kelimesi ilk kez monoteist semavi dinlere duyulan inançsızlığı adlandırmak için kullanılmış. Daha sonra ise, ateizm kelimesi herhangi bir tanrı veya tanrılara inancın olmaması halinde, genel çerçevede kullanılmış. Yani, ateizm ilahi bir varlığın varlığına inanmamayı öngören bütün yklaşımları içine alan genel bir tabirdir diyebiliriz. mutlak ateizm, teorik ateizm, pratik ateizm ve bunların altbaşlıkları olarak metafiziksel ateizm, epistemolojik ateizm vb gibi diğer görüşleri ile ateizm geniş kapsamlı bir yaklaşımdır.
>> yukarıda ateism anahtar kelimesiyle buldugum karikaturlerden bazılarına yer verdim.. ateizm'in populer kulturde nası karsımıza cıktıgı ile ilgili imgeler..
>> aşağıdaki semboller, atheism sembolleri olarak kabul görmüş. aslında web üzerinde birçok ateist sembol var, fakat bunlar en yaygınları..
>> aşağıda görülen sembol ise, darwin'in sembolü. atheism sembolu olarak da kullanılıyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder