26 Eylül 2008 Cuma

somewhere over the rainbow...

dün digiturkde biografik birseyler izliyordum, judy garland hakkında.. hani her 23 nisanda trtde verilen "Oz Büyücüsü" (Wizard of Oz) (1939) filminde oynayan kalem gibi çizilmiş, kendisinden beklenmeyecek bir sese sahip kücük kırmızı pabuçlu kız. bundan önce de, ben göccük bir kız iken, hani anneler başucunda masal anlatırdı ya, benimki oz büyücüsünü anlatırdı... bir dogum günü sabahı anne-masalı olan oz büyücüsünü televizyonda görünce ne kadar sevindiğimi tahmin edemezsiniz:) hikaye karmasıktır... zira kitabı ile filmi arasında da farklılıklar, filmler ve diger yazılmıs hikayeler ve orjinal hikaye arasında da farklılıklar vardır.

300px-Judy_Garland_in_The_Wizard_of_Oz_trailer_2

ST4545~Wizard-of-Oz-Posters 
Wizard_title_page 10135496~Wizard-of-Oz-Dorothy-Oils-the-Tin-Woodman-s-Joints-Postersmasal, 1900de frank baum tarafından yazılmış. dönemin amerikası bayagı karmaşık durumdaymış, çiftçiler zorda, borç-harç, efendim altın'ın değeri ve gümüş sikkelerin officially değer kazanması gibi ekonomik-mali karmaşalar mevcut. masaldaki karakterler ve objelerin sembolik değerleri var; mesela dorothy (judy g.) geleneksel amerikan halkını ve değerlerini sembolize ederken, köpeği toto muhafazakar partiyi; akılsız samandan yapılmış korkuluk çiftçileri, kalpsiz teneke adam endüstriyel işçileri; cesaret arayan korkak aslan dönemin başkan adayı william jennings bryan; cüceler(munchkins) doğudaki vatandaşları; doğo cadısı 25. başkan william mckinley'i; oz büyücüsü ise washington'u temsil ediyor.

oz21
wizard_of_oz_2 
MargaretHamiltoninTheWizardOfOz
wiz_c004
dorothy'nin eve dönmek için takip ettiği sarı tuğlalı yol, altın standartına yapılan bir gönderme.. ancak yol boyunca edindiği arkadaşlarına yardımcı olur, eksikliklerini tamamlamalarını sağlayarak oz'a ulaşır... fakat kurtuluş dorothy'nin gümüş ayakkabılarındadır(bknz, kitap ilustrasyonunda ayakkabılar beyazdır..)... yani gümüş sikkelerde ... filmde ayakkabılar kırmızıdır, çünkü siyahbeyaz filmde sarı yolun üzerinde yeterince ilgi cekici renk kontrastı yaratması ve parlaklık kazanması için kırmızı parıltılı bir ayakkabı uygun düşmüştür.

Wizard_of_Oz_00
image
şimdi soruyorum, dorothy'nin üzerindeki mavi elbise ile alice'in üzerindeki mavi elbise arasındaki benzerliği farkettiniz mi? alice de eve dönüş yolunu bulmak için bir yolculuğa çıkmıştı, dorothy de... alice'in kek yiyip kendini büyük ya da küçültmesi bir halusinasyon göndermesi olarak yorumlanırken, dorothy ise oz'un mekanında içilen 'şey'in dumanı ile uykuya dalar.. haydi bakalım... (bknz..)

wizard-of-oz-originalwizard of oz kitabından orjinal illustrasyon.. çizerini bulamadım...

alice_lg alice in wonderlands hikayesinin bir ilustrasyonu.. çizerini bulamadım...
>aslında, judy garland ve hayatını anlatacaktım..konu buralara kadar geldi..artık baska bir yazıya....
>ilgiç bir not daha; judy garland bu filmle birlikte bir gay ikonuna dönüşmüş diyorlar.. nedenini tam olarak anlayamadım, fakat garland amerika'nın o dönemlerinde gay komunitisi tarafından sevilen ve destek gören bir artistiymis.. kendisi olabildigince straight aslında, bildigim kadarıyla 2 evliliği ve 3 çocugu var.. ilk çocuğu yönetmen vincente minelli'den Lisa Minelli... extra artı bir not; lisa minelli de Cabaret(1972) isimli filmde oynadığı cinsiyetler arasında gidip gelen kişiliği ile yine gay ikonu olarak tanınıyor..

Cabaret01

2 yorum:

denizero dedi ki...

__Ekinciim bu arada, "Alice Harikalar Diyarında" Tim Burton tarafından tekrar çekiliyor .... müjdesini vermek isterim blogun vasitaylan__

Kırmızı Şapka dedi ki...

Ekin Oz Büyücüsü benim de çocukluğumun hatırladığım ilk öykülerinden biridir. Ama bu anlattığın ayrıntıları bilmiyordum, çok ilginç demek alegori yapmışlar hımm.. Gerçi bu, söylenemeyen şeyleri söylemek için oldukça sık başvurulan bir yöntem.

Bu arada denizero, tim burton çeksin hemmen izlenmeli. süpper kişilik tim burton. hastasıyız efem :)