8 Nisan 2008 Salı

duchamp-nude

Duchamp_Nude

marcel duchamp, nude descending a staircase

dorduncu boyut zaman'ın 2boyutlu bir yuzeyde içiçe geçmiş hacimlerle ifade edilmesi. hazır-nesneleri (ready-made) ile bilinen marcel duchamp'ın 'nude descending a staircase' isimli çalışması, cubism'in parçalayıcı-analiz edici- tekrar düzenlemeci, geleneksel sanat anlayışını yıkmaya yönelik bakış açılarını yansıtan iyi bir çalışma.

yerimizi değiştirmeden bir objeye baktığımızda, sadece o objenin bir kısmını, bir açıdan görüntüsünü görürüz. gözümüzde canlanan gerçeklik, objenin daha önceden gördüğümüz imgelerinin imgelemimizde birleştirmemizden ibarettir. o an içerisinde sadece ve sadece gördüğümüz kısım, elimizdeki tek eş zamanli veridir. kübistler, nesneyi birçok farklı açıdan, ve aynı düzlem içerisinde betimleyerek nesnenin ve dolayısıyla kişinin kendi gerçekliğine ulaşmaya çalışmışlardır.

ikinci sınıf desen dersinde, marek hepimizin kolundaki saatleri toplamış ve sonra, "herkez kendi saatini çizsin" demişti. kumsaati..... :)  her gun belki 100'lerce kez baktığın saatin gercekliğinden ne kadar eminsin?

Muybridge-1

eadweard muybridge, woman walking downstairs.

Hiç yorum yok: