Kapalıyız sergisi üzerine;
Kapalı sözcüğü anlam olarak; açık karşıtı, geçilmez durumda olan, çalışma süresi sona ermiş, müphem, bulutlu, karanlık, gizli, saklı, içe dönük, dış çevreyle ilişkisi olmayan olarak dilimizde tanımlanır. "Kapalıyız" başlıklı sergide, bu anlamlara karşılık gelen bir tür içe dönüş haline vurgu yapmakla birlikte, bu kavram altında birleşen sanatçıların, toplum karşısında "dışlanan" sanatçının yalnızlaşma süreçlerini kapsamaktadır.
Özellikle Türkiye gibi coğrafyalarda, içe dönüş - kapalı olma hali tüm şiddetiyle yaşanmakta, günümüzde sanat - sanatçı tüm uğraşılarına rağmen iletişimsiz kalmaktadır. Topluma nüfus etme eğilimleri her zaman bir tür kapanışla sonlanmakta sanat ve sanatçının bilinçle dışa açılma hali anlamsız ve değersiz kalmaktadır. Bu bağlam üzerinden kurgulanan "kapalıyız" sergisi açık karşıtı olan kapalılığı kabullenme durumu değil, tam tersine bir tür direniş özelliği taşımaktadır. Bu direniş; dış çevre ile ilişkisi olsun ya da olmasın, bulutlu ve karanlık bir kapalılık halinin, gizli saklı müphem bir durumun ötesine geçerek bir tür içe dönüş refleksi ile kendi başına varlığını temsil etme direncini göstermektedir.
Fırat Engin
"Bu bir Kitschen etkinliğidir."
Katılan Sanatçılar: Zeynep Aran / Guido Casaretto / Fırat Engin / Elif Varol Ergen / Şinasi Güneş / Aslı Işıksal / Ekin Kılıç / Ardan Özmenoğlu / Esra Sağlık / Seval Şener / Erinç Ulusoy.
2 yorum:
"dışlanan sanatçının yalnızlaşma süreci" diyince bak ben bir tuhaf oldum...dokundu :(
kaçırmak ıstemedıklerımdensınız :)
Yorum Gönder