6 Haziran 2008 Cuma

google-velazquez

bir google fetişi olaraktan, bugun google'ı actıgımda, süper sok oldum. karsımda velazquez'in meninas'ına dolanmıs ggogle harfleri eylenceli geldi. bugun yani 06.06.1599 tarihinde dogmus velazquez, ve google konu olmus :)

velazquez-googlegerci, bana göre renk ve yerlestirme biraz özensiz olmus, evet, 'o' harfi aynadan yansıyor, konuyla ilgili; harflerin oraya buraya saklanması bicim icerik iliskilendirmesine gayet uygun olmus.. bu arada ikinci 'o' harfi ise resimde bulunmuyor; gerci birazdan asagida yazacagim meninas'la ilgili bilgilerden de anlasılacagı gibi, harfin resimde yer almaması da olası :)

526px-Velazquez-Meninas 

Diego Velazquez, Las Meninas 1656.
velazquez barok dönemi sanatcılarından, ve bu en önemli masterpiece'i. resim konu itibariyle, sanat tarihi camiasında hala tartısılan bir çalışma.

+birçok detay var resimde ama bunlardan en onemlisi, o zamana kadar ilk defa ressamın kendisini resmin icinde görüyoruz. önemli olan nokta su, velazquez İspanya saray ressamı, kral (IV. Philip) kralice (Marianna) ve diger saray mensuplarını resmediyor. ve bu resimde kendisini de saray mensuplarının içerisinde resmedior.
+ ressam izleyiciye bakıyor, dolayısıyla izleyicinin resmini yapıor gibi gorunuyor, arka plana bakıldıgında ise, aynada kral ve kraliçeyi görüyoruz, yani ressam aslında kral ve kralicenn resmini yapıor.

Las_Meninas_mirror_detail
+ sanat, ressam, saray,representation-temsil gibi konuları sorgulayan bir resim.
+bunların dısında, resimin konusunun ne oldugu konusunda da bir tartısma var: ortada duran kralicernin en buyuk kızı olan 5 yaşındaki Margarita mı? Velazquezin resmi yapan kişi olarak orda bulunması mı? yoksa resimde aslında olmayan ama olan kral ve kraliçemi?
+resim aslında enstantene cekilmiş bir fotograf gibi. sanki o anda yapılmış, yani önceden bir düzenek, planlama yapılmamış gibi.özellikle sag önde duran cücelerden en sagdaki köpegi tekmelerken resmedilmiş, arka plandaki adam (kral danısmanı Don Hose Nieto Velazquez- ressamla akrabalıgı var sanılıyor ama kesin bilgi yok) odaya giriyor mu?cıkıyor mu? belli degil.
+ resimde sagda 2 tane cüce var, bununla ilgili detaylı bilgiye henüz ulasamadm.
+ En enteresan noktalardan biri de; velazquez'in üstündeki kırmızı haç. o kırmızı hac Order of Santiago haçı. ve velazquez ancak bu resmi yaptıktan 3 yıl sonra bu ünvanı alıyor. resmin orjinalinde üstünde haç yok, velazquez öldükten sonra kral IV. Philip resme bu hacı kendi elleriyle ekliyor diye biliniyor.
+bu yazdklarm yanlıs anlasılmasın, ben sanat-resim- tarihci degilim.okuduklarım ve gorduklerimi birlestirerek nacizane yorumlarımı yazıyorum.
+ resim ünlü dedik ya, picasso bile kübist bakıs acısıyla meninas'ı yorumlamış:

800px-PabloPicasso_Meninas

Hiç yorum yok: