11 Eylül 2008 Perşembe

BELÇİKAYA BİR-Kİ BİR-Kİ

Erasmus Staj Hareketliliği (training mobility) programı ile Belçikaya gitme durumum var... bir kac haftadır yazamamamın sebeplerinden biri bu. vize'den randevu aldım yarın sabah icin ve belgelerimi ve kendimi hazırlama sürecim baslamıs oldu. simdi bu sureci sizinle paylasicam :) buyrunuz traji-komik belge avı:

Erasmus ile özel bir şirkette staj yapacagım icin, belcika elçiligi adına iks şirketi benden asagidaki belgeleri istedi:

> belgeleri ve nasıl temin edilecekleri konusunda acıklamalarda bulunmak istedim, belki bazı arkadaslara yardımcı olur. tek önemli nokta, telefonla aldıgınız randevuda verilen belge listesi gidis durumunza gore degisiklik gosteriyor, dolayısıyla bu metni okuyup randevudanalmadan belge avına cıkmayınız, boşa iş yapmış olabilirsiniz... (yazı biraz uzun olucak, şimdiden özr.)

1- randevu almak icin iş bankasına 40 (+5 banka icin), 45 ytl yatırmanız gerek. bankanın size verdigi dekontda pin kodunuz yazıyor, aman dikkat pek önemli. pin kodu diyince aklınıza 4 rakamlı birsey gelmesin, bayaaa bayaaa cok rakamlı bir kod... sonracıgıma önemli not: banka isleminizi yaptırdıgınız gun sonunda kodlar iks sirketine gonderiliyor; dolayısıyla aynı gun randevu alamıyorsunuz, ertesi gun sabahtan aramanız gerekli...

2- 212 340 44 32 no'lu telefondan randevu alıyorsunuz. gerekli belgeleri soyluyorlar.

3.1- elçilik vize formu
elçiligin bulundugu caddenin biraz ilerisinde İKS adlı firmanın binası var, o binadan formları alıyorsunuz. 2 adet form, birbirinin aynı, formlar fransızca olsa da turkce acıklamaları mevcut. dikkat: buyuk harfle ve okunur doldurmanız lazım.

3.2- fotograf:
3 adet dediler fakat siz iyisimi 24 adet falan foto hazır bulundurun... fotograflar beyaz fon üstüne alın, kulak gibi uzuvlarınızın net bir sekilde gorunecegi, 3x4 boyutlarında olmalı.

3.3- pasaport: ve gerekli sayfaların fotokopisi. dikkat: 60-61 nolu sayfaları da unutmayın.

3.4- burs belgesi: üniversitenizin ab ofisinden alacagınız Confirmation Letter.

3.5- saglık raporu:
aslı ve fotokopisi. elçiliğin anlaşmalı oldugu 2 farklı poliklinik var. tahmin edersiniz ki ikisi de özel. ben kavaklıderede bulunan Med-Lab'a gittim. İran caddesi 13/13 (karumdan aşagı inerken sagda derimodun binasında konur iş mekezinde) telefonla randevu almak en muhtemeli: 467 19 54. dikkat: ücreti 40-50 bişi beklerken 230 gibi bir rakam soylediler, panik yapmayın! dogrudur.

3.6- niyet mektubu: birazdan yazacagım.. niye belçika? neden ve ne işinize yarıyacak? gibi belçikayı öven, kendi kişisel ya da akademik hayatınıza getirecegi artıları anlatan bir mektup olmalı. bilgisayar ya da elyazısı olabilirmiş, bir sayfayı gecmesin. dikkat: hem turkce hem fransızca ya da ingilizce olmalı.

3.7- dil belgeniz: tercumesi, noteri ve fotokopisi.

3.8- iyi hal belgesi:
aslı ve fotokopisi...adliyeden alınacak olan iyi hal belgesi, nam-ı diger temiz kagıdı, her zaman aldıgınız yerden alınmayacak. ben deneyimledim siz hiç ugrasmayın! iyi hal belgesini ingilizce istiyorlar; adliyenin bir alt katında bir saat kuyruk bekleyip, form doldurup vakit kaybetmeyin, sonra aglayasınız geliyor. Yabancı Dil'de İyi Hal Belgesi'ni Adli Sicil Müdürlüğünden almanız gerek. Adli Sicil Müd. sakarya caddesinde bulunuyor, eski oda tiyatrosunun bulundugu sokakımsı yerde, vakıfbankın karsısı, genç parti binasının arkası. şimdi diceksiniz ki, "amaaaan bi de orda sıraya gir, üfffffffff" hayır:) sıra-mıra yok. binanın girişinde sagda bir pencere var, hemen binan onunde yazdırdıgınız (3 YTL) dilekçenizle beraber nüfus cüzdanınızı veriyorsunuz işleme koyuyorlar.(5 YTL) sabahtan giderseniz, ogleden sonra 3-3,5 gibi alabiliyorsunuz yabancı dilde temiz kagıdınızı. dikkat: nüfus cüzdanınızı orda bırakmak zorundasınız.
> apostil: iyi hal kagıdınızı aldıktan sonra apostil kaşesi vurdurmak zorundasınız. o da ne? demeyin, buyrun:

APOSTİL KAŞESİ belgenizin uluslar arası sayılabilmesi için gerekli olan kaşe. eskiden ucretliymiş ama artık bir ücreti yok. daha sonraki belgelerde yine karşımıza çıkacak, şimdiden uyarayim. her belgeye aynı yerde kaşe vurduramıyorsunuz. adli belgelere (iyihal kağıdı) ancak adliyenin 5, katında bulunan adalet komisyonunda kaşe vuruyorlar. idari belgelere (diploma vb) is Ankara Valiliği'nde kaşe vuruyorlar. bir de dış işlerinde varmış, fakat orası paralı dediler, bilgim yok. (sıra beklemedim hiç, ama o binadan o binaya git gel falan bezdirdi)

3.9- diploma mevzuu:

3.9.1 lise diploması. doktora yapmakta olan birine, hatta ve hatta 12 sene once liseden mezun olmus birinden stenebilecek son belge olan lise diloması bir sorun. hem de buyuk bir sorun. ben hala bu maddenin gerekliliği, anlamı ve manası üzerinde düsünmekteyim. siz siz olundua edin de, lise diplomanızın bir fotokopisini bir sekilde bir yerde bulundurun.

3.9.2 lisans diploması: ingilizce tercume + noter + apostil
lisansım bilkent dolayısıyla ingilizce diploma var elimde. fakat ingilizce diploma sahiplerine sesleniyorum: noterden işlem yaptıramıyorsunuz. ya yeminli tercümandan belge istiyorlar ya da hem ing. hem de turkcesinin aynı sayfada olması lazım aksi takdirde işlem yapmıyor. sonrasında valilikten apostil kaşe.

3.9.3 yukseklisans diploması: ingilizce tercume + noter + apostil
yeminli tercüme ucreti 25YTL. üzerine birde noter istediler telefonda, snıyorum yeminli tercüme olması yeterli ama yine de notere de gittim. diplomanın tercüme noter işlemleri 51YTL. ::yorum yok:: sonrasında valilikten apostil kaşe. bu arada valilikde de sıra yoktu ve 20-25 dk içinde işlemimi bitirdim.

3,10- Bütün dosyanın fotokopisi.

not: saglık sigortası: randevu alırken benden saglık sigortası veya garantör istemediler. ama ab ofisim saglık sigortası yaptırmamı tavsiye etti. sanıyorum o da 20 Euro falan...

not2: randevudan sonra basıma nelerin geleceginden emin degilim. umuyorum kısa surede islerim biter ve vizemi alırım. daha sonra yazarım gelismeleri...

ekn.

9 yorum:

Neslihan dedi ki...

kolay gelsin umarim hersey yolunda gider. adli sicil kaydinin ingilizcesini alinca genel hatlariyla bana bi gecermisin? ingilizceden ispanyolcaya cevirmek daha kolay oluyo :)

Adsız dedi ki...

ne oldu peki? vizeyi alabildin mi??

Unknown dedi ki...

hayır alamadm :) gri pasaportla geldm.. aslında alınır da ugrasmak lazmdı.. gri pasaport alnca, sorgusuz sualsiz geldim tabe.. ama alacaklara sesleniorum, lutfen bana mail atn, detaylı bilgilerim vaaaar :)

sait dedi ki...

ulkede vize almak baya yorucu siz cok guzel yazmissiniz vize takibini ayni olay basimdada gececek galiba bana yardimci olurmusunuz

Adsız dedi ki...

Ben almanyadan sevgi, gercekten cok guzel bir blog, eger twitter veya facebook sayfasi varsa hemen
ekliycegim.

küçük kara balık dedi ki...

bende stajla gideceğim belçikaya da en çok merak ettiğim insanlar ingilizce blmiyor pek dediler doğru mu?beni asıl amacım dili iyice halletmek

Unknown dedi ki...

Merhaba forumda gezinirken sizin yazınızı gördüm bende bu yaz Brüksel'de staj hareketliliği programına katılacağım ama kalacak yer konusunda pek bilgim yok apart, yurt, daire vs. hangisini önerirsiniz yada nasıl bulabilirim?

Unknown dedi ki...

Merhaba bende bu ya Brüksel'de staj hareketliliği programına katılacağım forumda gezinirken sizin daha önce gittinizi gördüm kalacak yer konusunnda sıkıntı yaşıyorum siz nasıl buldunuz yada nasıl bir yoş izlemeyi önerirsiniz?

Unknown dedi ki...

merhaba mete,
ben türk mahallesinde bir hanımın evinden oda kiraladım bişekilde.. sana tek önerebileceğim, webten bulduklarına dikkat et,ketum ol, az kalsın dolandırılıyordum :)

türk mahallesine gidip, ordan bulmaya çalış derim; tai çok dindarlar da var dikkat et..

birde, öğrenciler için studyo ev gibi yerler var duydugum ama çok bilmiyorum :/

iyi şanslar, bir yerleştin mi keyifli bir yer brüksel :)