29 Ekim 2008 Çarşamba

ölüler günü : 1 kasım :o

1 kasım day of death, ölüler günü olarak kutlanıyor burda... enteresan geldi bana.. kutlama degil tabiiki, ama ölüler günü die resmi bir bayram ve tatil var.. bizde bayram haftalarinda mezarliklara gitme gelenegi oldugu icin, bana enteresan geldi.. yok, hayir halloween'le ilintili degil. dediklerine gore halloween yeni çıkan pop-culture olayı.. ben de biraz arastirdim, evt day of death aslında roman katolik kilisesinin onurlandırma günleri olan All Saints' ve All Souls' Day (1 ve 2 kasım)'in bir uygulaması.. daha cok meksikaya ait oldugunu bildigimiz 'dia de los muertos' (ölüler günü) ile de aynı güne denk geliyor. 

William-Adolphe_Bouguereau_The_Day_of_the_Dead_William-Adolphe Bouguereau, The Day of the Death, 1859

Mexicalıların kutladıgı bilinen ölüler günü görüntülerini herkez hatırlayacaktır. ölen akrabaların, yakınların bir festival havasıyla anımsandıgı bu günün kökeninin, Aztec festivali olan, Mictecacihuatl adındaki tanrıçaya adanmış festivaline dayandığı söyleniyor. Mictecacihuatl ise The Lady of Death (Ölüm ladysi?'?) olarak biliniyor...

400px-Catrinas_2Two Catrinas, City Museum of León, Guanajuato, Mexico.

ps: Catrinas: Mictecacihuatl'i temsil eden kıyafetlere bürünmüş iskelet kadın figürü.. farklı kıyafetlerde, farklı başlıklarla karşımıza çıkan bu figürlerin genel adı catrinas...

All Saints' Day ise Roman Katolik Kilisesinin kökenini oluşturduğu ama bugün daha yaygınlaşmış, farklı kiliselerce de kutlanan bir gun. Cennete gidenlerin anıldıgı gün olan 1 Kasım'da mezarlıklara gidilip eş-dost ziyaret ediliyormuş; All Saints cennete varanları anarken, bir gun sonra kutlanan All Souls ise, daha cennete varamamış, ruhunu saflaştırmaya devam eden, günahların bedelini ödemeye devam eden ölmüşlerin ruhları içinmiş..

AllSouls-aladar-korosfoi-kriesch1910 Aladar Korosfoi-Kriesc, All Souls' Day, 1910, Hungary.

1 Kasım All Saints'de mezarlıklarda mumlar yakılıp, çiçekler bırakılırken, 2 Kasım All Souls'da ise bu mumlar, çiçekler temizlenir, mezarlar onarılır ve boyanırmış..

İşte böle, bende bu cumartesi ve pazar burda bulunan kilise ve mezarlığa bakınıcam.. tabi önce nerde olduklarını bulmam lazım..:)
..

Hiç yorum yok: