1 Şubat 2008 Cuma

zayii ruhsat 2-9-8-28-19

ruhsatınızı kaybettiniz, ve n'pcaksınız? bizimki gibi bi aileye mensup olunca, bu kaybetme olaylarını içsel olarak kabul edip bunun ırsi bir ozellik oldugunu özümsüyorsunuz. ehliyet, anahtar, nüfus cüzdanı, kredi kartı etc. simdi de ruhsat :) ama bu sefer ben degil, iklim :)

neyse zayi ruhsat nasıl alınır hemen başlıorum: eklemekte fayda var, bazılarınız biliyor olabilir ama, kayıp kelimesi resmi dilde 'zayi' olarak gecior. efendim, emniyetin internet sitesinden, e-işlem olarak gorulen ruhsat işlemlerinde aslında sadece 'emniyete gidin ve işinizi yapın' yazıor. bizde kardesimle yollandık gittik. bu kısımda daha onceden edindigim bir tecrubeyi hemen aktarmak istiyorum, fi tarihinde yine bir ehliyet kayıp olayı sırasında, arabamı emniyetin arkasından gecen kıvrımlı yola parkettim. aman, ben ettim siz etmeyin, emniyetten ehliyetle cıktım, bu sefer araba yok!!!! haydiiii git araba cekilen mekana falan, uzun iş :) (ha arabanız cekilir de ben ne yapcam derseniz, onu da biliorum ;))

dolayısıyla, arabayı 5M parkına bıraktık, emniyete binbir aranmadan sona girdik. danısma oldugunu tahmin ettigimiz yere, tam girişin karşısındaki yere sorduk: "sey, biz salagız ruhsat kaybettik, ne yapmamız gerekiyor?" ordaki polis amca bize bilgisayar cıktısı bi ruhsat bilgileri belgesi verdi. (nufus cuzdanı sorgularına girmicem- aynen ruhsat sahibinin kendisinin ve n.c.nın bulunması gerekiyor) 'burdan, 2-9-8 yapıosunuz' dedi. bizim saf ve ağlamaklı bakan bakışlarımız üzerine kagıdın ustune yazdı abi rakamları :) neese 2 yaptık, sona 9, sona 8... şimdi, şöle bi durum var, 2'de belge karşılığı 65 milyon gibi bi rakam veriyorsunuz, sona 8 ya da 9 hatrlayamıyorum, 15 milyon veriyorsunuz. ek olarak, butun camlarda belgelerin daktilo ile yazılması zorunlulugundan bahseden fotokopiler yapıştırılmış, hakkaten de camın içinden biraz kafayı uzatınca, orda bildiginiz elektrikli daktilo görüyorsunuz. bizim belgeler bu daktilo ile yazılmadı fakat, orda bir memurun bu daktiloyla (on-parmak degil sadece işaret parmagı ile) tıkır tıkır bişiler yazdıgını goruyorsunuz...komik..
hmmm bu arada paramız yetmio napacaz dediğinizde, girişin hemencecik sagında bir koridor var orda da zavallı bi yapı-kredi bankamatiği var. zavallı cunku, yapı-kredi atm'si kullananlar bilir, bankamatikler dokunmatiktir, bir çok işlemi cam ekrana dokunaraktan yaparsınız. fakaaaat, bu atm'de dokunmatik arızalı, dolayısıyla cinnet gecirmek suretiyle camı parmaklayıp duruyorsunuz ama nafile..soonacııma, giriş kapısının karşısından, soladan bi merdiven iniyor aşağıya oradan gecip, diger bi çıkışa gidiorsunuz, işte orda da bi yapı-kredi var, ve duzgun calısıor, hatta cama parmagınızı degdırmeden algılıyor :)

neeese, bankamatik meselesi de böle...

ruhsatınızı yeniden almanız icin 2-9-8 işlemlerinden sonra mecburi araba muayanesine gidiyorsunuz. eskişehir yolunun usteundeki yer kaldırıldı (toki binaları dikildi) emniyetin arkasında bi alanda yapılıyor. hemen yol tarif edicem cunku, biz biraz dolandık: konya yoluna cıktınız, 5M ve emniyeti gecip, emniyetin ordan sağa giriyorsunuz, ileride Adese alışveriş merkezi adında, benzin istasyonu marketi kıvamında bir yer var, onu gecergecmez sagda turuncu ufak bir tabela var: "Karayolları Araç Muayene İstasyonu" sağdan devam, evlerin arasına girmeden ilerde daha geniş bi sağa dönüş var ordan donunce önünüze cıkıor.... neeese muayene kısmını uzatmak istemiorum ama, takıldıgım bi nokta var (tabikiii :P) şimdi muayeneden gectikten sonra, adam size otoparka parkedin sona 3 no'lu gişeye gidin diyor. 3'e gidiyorsunuz, ordan belgenizi alıyorsunuz, ve ordaki adam da 4 ve sonra 2'ye gidin diyor. şimdi, tekrarlıyorum: 3 - 4 - 2 !!! nie 2-3-4 degil? kafası zaten bulanık olan halkımızın aklını neden böle sacma sıralama yontemleri ile karıstırıyorsunuz? nie 4'den sonra 2'ye gidiyoruz=? rakamlar niçin var? 2-3-4 die bi sıralama var diyelim, neden bu universal matemetiği çarpıtıyoruz? sona tabi, saymayı bilee beceremeyen bi toplum oluruz...neeese sinirlendim.

efendim ordan cıkıp koştur koştur emniyete dönüyoruz, bu sefer gidecegimiz gişe numarası 28! çift basamaklılara gectik eyoooo!!!!! kısa suren bir sıra beklemesinden sona, daha once hangi numaradan aldıgımızı hatırlayamadıgım bi dilekçyle beraber butun belgeleri teslim ediyoruz ve karşılığında uzerinde tarih ve plakamızın yazılı oldugu bi post-it vari kağıt alıyoruz. ve oradaki kadın: " 19 numaradan, 2'den sonra alabilirsiniz" ....19!!!!!! iklimle birbirimize bakıp, bi dakka ya bi aksaklık var, bu kadar seri bir şekilde bu işi halletmemiz biraz garip. nooluyo yaaa derken, 19 numarann aslında bir aldatmaca oldugunu ve gişe başındaki adama ulaşmann bir mücadele gerektirdigini anlıyoruz..neeese 2'de geldik, sıraya girdik. amcann biri dayanamadan soruyor?: "ne zaman muracat ettiniz?" cvp: sabahtan geldik, 2'de gelin alın dediler" dedik. adam suratında tuhaf bi gulumsemeyle "ben 10 gundur bekliorum " dediiiiiii. biz tabi dogal olarak gulmeye basladık, sinirler gevsemiş falan...bıraksan yere yatıp kahkaha krizine girices, ama ayp olmasın tuttuk. ben biryandan, sayn bölüm başkanımız incilay hocaya ne derim die dusunurken, bi kalabalık toplaştı, ulan nooluo yine falan derken orda bekleyenlerden biri plakaları bagırarak okumaya basladı, ilk şoku atlattıktan sonra, kulakları dikeltip dinlemeye koyulduk. ruhsatlar cıktıkca 20 dakikada bir toparlanıp sırayla okunuor, ruhsat sahipleri kah 'burdaaaa' kah 'o beniiiim' kah aj 562' die bagırarak kalabalıgın arasından ruhsatlarına erişebiliyorlar.

















neese, 3-4 okumadan sonra, 5. okumada falan yine kalabalıgın arasında kulak kesilmişiz, bizim plaka okundu!!! iklimle ben aynı anda, kızlara has ince sesimizle ve panik bir şekilde 'bizim!!! o plaka bizim!!! burdayıııııız' die bagrındık :):):):):):) komikti.

ve işte bir ruhsat macerası böle gecti.
dikkat edilecek hususlar:
1- yanınızda para bulunsun
2- mumkunse kışın gidin yoksa emin olun o kadar sakallı garip adamların arasında bogulabilirsiniz
3- kredi kartınız yanınızda olsun, ruhsat bekleme arasında 5M yapabilin :)
4- bekleme sırasında, etrafta koşuşturan halkı izleyin, enteresan gözlemler cıkabiliyor.aslnda eylenceli.
5- eger dişiyseniz, olabildigince şirin ve aptal gorunun daha rahat ediyorsunuz.




1 yorum:

Adsız dedi ki...

teşekürler yol gösterdiğiniz için
ruhsatını yeni kaybeden biri