24 Nisan 2008 Perşembe

boy-doll benetton

iki gun once bizim sitenin tam cıkışında gördüm benetton'un yeni biilboardlarını; su anda da odamın penceresinden gozukuyor....

baktım baktım görüntüye, bir yandan rahatsızlık veriyor, bir yandan da 'nedir olayımız?' sorusunu sordurtuyor. bugun bu-bu'yla bosh bosh arabaylen dolaşırkene de farkettik ki, ankaranın heryerinde bu benetton görüntüsü... Görünt005

- benetton gibi bir firma, niye birdenbire ankara sokaklarına dagılmayı istemis olabilir. daha once bu kadar cok benetton billboardu gordugumu hatırlamıyorum... belki de dikkatimi cekmedi. kendi müsterisi zaten reklama ihtiyac duymadan, kalitesine guvenerek, her sezon magazayı bi ziyaret ediyordur kanımca. acaba hedef kitlesini mi genisletmek istiyor benetton-ankara? acaba su janjanlı kadın dergilerine insert girse daha akıllıca birşey yapmış olmazmıydı? (belki de girmistir ben bayagıdır almıyorum, ama ilk işim bu konuyu arastırıcam :))

- benetton'un sosyal içerikli, bazen ironik bazen çarpıcı ad'lerini, billboardlarını biliyoruz. bu görüntüye bakarkn bunu da düsündüm acaba bu sefer de baska bir sosyal konuyu mu irdelemeye calısıyor? fakat dikkat edin boy-doll'un sag omzunun üstünde 29ytl yazıyor. görüntüdeki erkek, o kadar idealize amerikan kolej görünümlü, yanmış bir tene sahip, yüz inanılmaz bakımlı ve sakal gibi maskulen kılları olmayan bir tip. incelemeye devam edelim, polo yaka t-shirt, normalin aksine vucuduna yapısmıs; vucud kaslı ama narin-kaslı bir vucud yani ücgenlerden degil..yakından bakarsanız, kollarındaki damarları da görebilirsiniz. sportif vucudu insanda 'aman tanrım ne kadar kaslı bir erkek!!!!' düsüncesi uyandırmıyor.

yüzündeki gülümseme inanılmaz yapay! boy-doll'umuz gülmüyor, duygusuz, hakkaten sisme bebek hissi dolu...hani soundgarden'ın black hole sun adlı parçasına cektigi klip vardı ya, aynen orda kullanılan görsellikle cok paralel:

blackholesunag2

60d69b79bd0af96c646c92c85e6ee25c_P

http://www.youtube.com/watch?v=qiSkyEyBczU

- bu arada bu kadar idealize edilmiş özelliğin yanısıra, boy-doll'un dişlerine baktıgınızda köpenk dişi dikkat cekiyor, yani mükemmel de degil modelimiz. o barbie-ken görüntüsünün yanısıra insancıl, normal bi özelliği de var.

- peki, ne demek istiyor? vitrin mankeni cansızlıgı ile sadece ve sadece t-shirte mi odaklanacagız? -ki bu o gülümsemeyle cok zor. yoksa boy-doll'a bakıp role model mi almamız gerekiyor? yoksa zaten billboard benm gibi kız-kısmısına degil, erkek kısmısına mı odaklanıyor... ya da, modellerin ideal insan görüntüsünü eleştirirken, bir yandan da insancıl-köpenk dişlerinin oldugu vurgulanarak, 'aslında insan kusurlarıyla birlikte idealdir' mi demeye calısıyor?

Hiç yorum yok: